Régi fényképek digitalizációja

Oct 12, 2019

A régi fényképek digitalizációjának egy nagyszerű formája a fotókönyv!

Hiszen a régi fotók digitalizációja fárasztó folyamat:

  • válogatni
  • fotózni
  • ismét válogatni
  • feltölteni
  • méretre vágni
  • és még sorolhatnánk

Végeredményként a dobozban tárolt képek helyett lesz egy csomó képed a gépeden, vagy egy pendriveon elmentve. Ami valljuk be, nem sokkal jobb helyzet.

Ezért javasoljuk, hogy ha gondoltál már rá, hogy megmenthetnéd a barnulásnak indult régi családi fotókat, de eddig nem mertél nekiállni, akkor megmutatjuk

  • mi hogyan álltunk neki
  • milyen eszközöket használtunk
  • és milyen végeredményt értünk el a Bookstreet53.com szerkesztője segítségével.

Nem állítjuk, hogy egyszerű folyamat, de a fotókönyvbe foglalással egy csomó utómunkától megmentheted magad. A végeredmény pedig magáért beszél! Tökéletes ajándékot alkothatsz az okostelefonod és némi kreativitás segítségével. Az ilyen típusú fotókönyvvel pedig nem csak a nagymamákat örvendeztetheted meg.

Tehát milyen eszközökre lesz szükséged a digitalizációhoz?

  • okostolefon
  • megfelelő és állandó fényviszonyok
  • fehér vagy legalábbis egyszínű háttér

régi képek digitalizációjához eszközök

A fotózási folyamat

A digitalizációhoz mi a Huawei P20 Pro és a Samsung S10+ kameráját hívtuk segítségül. Ha nincs időd utómunkára, érdemes kiemelt figyelmet fordítanod a fényekre, a telefonod beállításaira és a háttérre.
Mi nagyméretű fehér papírt használtunk háttérnek, a világítást pedig 2db fix pozíciójú lámpa adta. Így mikor megtaláltuk a tökéletes pozíciót a fotózáshoz, nem kreálunk felesleges árnyékokat a képekre. A régi fotókat fehér háttér előtt fotóztuk, majd a nyers képeket egyből feltöltöttük a Bookstreet53.com szerkesztőjébe.

régi képek digitalizációja fotókönyves formában

Bár a fényviszonyok egyenletesek voltak végig a fotózás során, valószínűleg a szoba hátterében használt beltéri világításnak köszönhetően a fekete-fehér fényképek jelentős hányada enyhén sárgás árnyalatot kapott. Ezért úgy döntöttünk, ahelyett, hogy ezt hibának tekintenénk, összeválogattuk a hasonló árnyalatúra sikerült képeket és egy barnás hatású fotókönyv sablonba töltöttük fel őket.

A fotókönyv szerkesztés

Alapnak a 28x21cm-es Vintage fotókönyv sablont választottuk.
Ha nem tetszik a sablonunk háttere - a mi képeink színvilágához sajnos nem igazán passzolt - keress a google-ben régi papír mintázatot, melyet egyszerűen képként feltölthetsz a szerkesztő felületre, majd ezt a képet beállíthatod minden oldalon háttérnek. Mivel a mintánk színe túl karakteres volt, ezért a háttér kitöltését 50%-ra csökkentettük. Így elhalványítottuk a bántóan erős háttérszínt, de megtartottuk a gyűrött, régies hatást.

régi papír mintájú háttérkép


Ezután minden oldalra felraktunk 1db képet, azonos méretű képboxba, hogy egységes hatást érjünk el. A digitalizált képeink körüli felesleges hátteret pedig a kép nagyításával tüntettük el.

kép beillesztése és nagyítása régi kép további nagyítása

Mivel sok kép meghajlott az idők során így az egyenetlen széleket keret helyett egy maszk segítségével tüntettük el. A kiválasztott maszk elmosta a fotók szélét és helyenként mesterséges hibákkal erősítette a régies hatást.

maszk felhelyezése

A fotókönyv szerkesztésnél fontos még hogy legyen koncepció. Mivel itt családi képekről van szó, ezért igyekeztünk az időmúlását bemutatni a fotók sorrendjével. Sajnos a képeink kevés egyértelmű támpontot adtak, így az oldalak sorrendjének módosításával anélkül kísérletezhettünk az idő múlásával, hogy jelentős többletmunkát generáltunk volna.

A végeredményt megtekintheted Facebook oldalunkon, a feltöltött videók között!